Mole spożywcze, jak sama nazwa wskazuje, to owady, które żerują w jedzeniu. Uwielbiają suche, sypkie produkty spożywcze, jak kasze, makarony, ryż, herbaty czy płatki owsiane. Wystarczy jedno zainfekowane opakowanie przyniesione do domu, by w kuchni pojawił się ogromny problem. Jak się go pozbyć? Czy rzeczywiście jedyną możliwością na wytępienie tych owadów jest wyrzucenie wszystkich zapasów z kuchennych szafek? Wskazówki znajdziesz poniżej.
Zapobieganie
Przede wszystkim dbaj o higienę w swojej kuchni. Sprawdzaj wszystkie zakupy, zanim poszczególne produkty trafią do kuchennych szafek. Produkty sypkie trzymaj w szczelnie zamkniętych opakowaniach, najlepiej szklanych. Dzięki temu uniemożliwisz do nich dostęp owadów i zapobiegniesz ich rozmnażania się po całej kuchni.
Jeśli zauważysz fruwające insekty, działaj natychmiast. Mole spożywcze składają setki jaj, z których powstają larwy. Mały problem bardzo szybko stanie się ogromnym utrapieniem.
Zachowaj szczególną ostrożność latem. To właśnie wtedy najczęściej pojawia się problem z molami spożywczymi.
Wyrzuć jedzenie
Niestety, bardzo często przy dużych infekcjach jest to jedyny sposób na pozbycie się moli spożywczych. Zawsze możesz też dokonać szczegółowych oględzin każdej paczki z żywnością. Jeśli nie zauważysz charakterystycznych pajęczyn, larw, owadów czy kokonów, przesiej dokładnie produkt sypki, a potem go zabezpiecz w osobnym pudełku.
Dokładnie umyj szafki kuchenne
Jeśli mole spożywcze żerują na jedzeniu, z całą pewnością pozostawiły po sobie ślad także w szafkach kuchennych. Wykorzystaj profesjonalne preparaty na mole spożywcze. Najczęściej zawierają one bezpieczny skład, który z powodzeniem może być stosowany w kuchni.
Domowe sposoby na mole spożywcze
Przede wszystkim zapobiegaj. Na co dzień pozostawiaj w szafkach aromat waniliowy, mole spożywcze szczególnie go nie lubią. Odstrasza je także pomarańcz z wbitymi goździkami, skórka cytryny oraz roztwór wody z octem.
Jeśli mole spożywcze już się zadomowią, najlepiej wykorzystać sprawdzone, profesjonalne środki.
Preparaty na mole spożywcze
Stosuj kilka metod jednocześnie, tym samym przyspieszysz problem z pozbyciem się moli spożywczych i osiągniesz w tym zakresu większy sukces.
Świetnie sprawdza się pułapka na mole spożywcze w postaci klejowej płytki. Wygląda dokładnie tak, jak lep na muchy, natomiast stosuje się ją we wnętrzach szafek. Przyciąga dorosłe, latające już osobniki i nie pozwala im odlecieć.
Korzystać należy też z preparatów w formie rozpylaczy, stosując je we wnętrzach szafek i wszelkich zakamarkach. W ich przypadku szczególną uwagę należy zwrócić na skład, nie może zawierać toksycznych substancji, które mogłyby przeniknąć do jedzenia.
Raz na kilka dni dokładnie wietrz kuchnię. Nie wystarczy tylko otworzenie okna, należy również otworzyć wszystkie szafki i szuflady w meblach kuchennych. Ponieważ mole spożywcze nie lubią bardzo wysokich temperatur, można puścić w szafki ciepły nawiew z suszarki.